Marit Bjørgen – Tidenes vinterolympier

Marit Bjørgen er en av de største kvinnelige langrennsløpere gjennom tidene. I OL i Pyeongchang 2018 sørget hun for at hun ble tidenes vinterolympier, med til sammen 8 gull, 4 sølv og 3 bronse.

Marit Bjørgen ble født 21. mars 1980 (37 år). Når Marit var liten drev hun med mye forskjellig idrett, blant annet fotball, ski og håndball. Hun likte å trene hardt og gjorde det veldig bra som barn. Første gang hun ikke vant et skirenn var i 14-15 årsalderen.

I 1998 kom hun med på juniorlandslaget som 18-åring. Hun debuterte i verdenscupen som 19-åring i Engelberg med en 39. plass i sprint. I 2000 gikk vant hun også VM-gull i lagtempo på rulleski.

Gjennombruddet til Marit Bjørgen skjedde i seniorklassen, når hun endte på en tredjeplass i 5 km Klassisk i NM på Steinkjer. Dette gjorde at hun kom med på laget til Norge under VM Lahtis. Under VM i Düsseldorf vant Marit sin første verdenscuprenn i sprint. Etter det ble Marit Bjørgen raskt en av verdens raskeste sprintere.

Etter et skuffende OL i Torino i 2006, hvor Marit slet med sykdom, ble OL i Vancouver noe helt annet. Hun fikk med seg 3 gull i disse distansene: klassisk sprint, dobbel jaktstart og 4 x 5 km stafett. Hun fikk også med seg 1 sølv og 1 bronse hjem.

Hun fulgte også opp med 3 gull i Sotsji i 2014, og 2 gull, 1 sølv og 2 bronse i Pyeongchang i 2018. Dermed har hun skrevet historie og blitt tidenes vinterolympier.  

Skrevet av Tiril Fosen

Kilder:

https://www.aftenposten.no/100Sport/vintersport/langrenn/Norsk-storeslem-da-Bjorgen-knuste-alle-i-spurten-247146b.html

https://www.vg.no/sport/langrenn/i/yvbOEx/marit-bjoergen-legger-opp-har-ikke-den-motivasjonen-som-trengs

https://no.wikipedia.org/wiki/Marit_Bj%C3%B8rgen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.